Moving by mouse clicking not working correctly in NotEye ASCII mode
issueid=3418 11-16-2014 10:02 AM
Ancient Member
Number of reported issues by Al-Khwarizmi: 57
Moving by mouse clicking not working correctly in NotEye ASCII mode
The player will move to a position which is not the one clicked

I know I'm a bit tiresome submitting RFE's about mouse movement, but I think it's essential to get it right for the Steam release.

Launch the NotEye version of ADOM r52. Start a game. Press F10 to switch to ASCII mode. Click on a square (contiguous or not) to move to it. More often than not, the player will move to another square instead, adjacent to the one you have clicked, and regardless of the fact that there is an unambiguous cursor that clearly marks the square that you have actually clicked.
Issue Details
Issue Number 3418
Project ADOM (Ancient Domains Of Mystery)
Category All with NotEye
Status Fixed
Priority 3
Affected Version ADOM r52
Fixed Version ADOM r65 (v2.1.0)
Milestone Potential work pipeline
Users able to reproduce bug 0
Users unable to reproduce bug 0
Assigned Users jt
Tags (none)




11-24-2014 09:35 PM
The Creator
Works for me. Which OS? Anything else out of the ordinary?

11-25-2014 06:10 AM
Ancient Member
Win 7 64-bit.

I'll try again later in the day, when I have some time, but I'm pretty sure this was not an illusion, it was very obvious in my machine. Maybe it depends on OS, resolution, etc.

11-26-2014 02:07 PM
Ancient Member
OK, finally I got some time to test this. I installed ADOM r52 in a different computer (which had never had an ADOM install before), with Win 7 64-bit, and could reproduce the bug.

But I think if you couldn't reproduce it, it probably was because my report was missing an important piece of information: it only happens in full-screen mode.

When the game is windowed, the cursor takes the form of a gauntlet, and it works fine, i.e. the character goes to wherever you point with the gauntlet's index finger.

However, when using Alt+Enter to enter full-screen mode (which is how I always play, that's why I took it for granted), the cursor takes the form of a blinking rectangle highlighting a map square (which is fine) but it's bugged as described: the PC often doesn't move to the highlighted square but to a contiguous one.

11-27-2014 06:43 AM
Ancient Member
Can confirm we still have it in the current release candidate. Works as described by Al-Khwarizmi:
(tested on my Win 8.1 x64 )

Using Alt+Enter to enter full-screen mode the cursor takes the form of a blinking rectangle highlighting a map square (which is fine) but it's bugged as described: the PC often doesn't move to the highlighted square but to a contiguous one.
Alt+Enter part is important, just maximizing the window doesn't produce the effect.

12-16-2014 11:08 AM
The Creator
Fixed by now. Just tested with the latest R53 candidate.

12-19-2014 10:02 PM
Ancient Member
I'm afraid this still happens in the Steam r53, although it seems to happen somewhat less often than in the previous release.

But I still sometimes click on a square (in ASCII and fullscreen), and the character moves to the square directly north or west of it.

Also, sometimes I click on the square directly east from my character, and I get the menu as if I clicked on the character.

This is on Win 7 64-bit, full-screen, ASCII.

02-01-2015 04:20 PM
The Creator
Does the problem persist for you in R55?

02-04-2015 03:59 PM
Ancient Member
Yes, I'm afraid it still happens. I just launched r55 and reproduced it in the wilderness in like the 5th or 6th square I clicked.

08-18-2015 06:28 AM
The Creator
I'm also facing a new (?) problem with the behavior of the mouse cursor in NotEye ASCII full screen on Macs: Most of the time the cursor is a block cursor but sometimes it switches to the gauntlet cursor. Whenever the gauntlet cursor is displayed I cannot click the underlying tile (and thus don't move). Happens both with remote tiles and tiles in line of sight.

08-19-2015 08:25 PM
Ancient Member
The original problem should be fixed (luaL_checkint seems to work differently on Windows? no longer using it). Could not reproduce the Mac problem.

12-26-2015 06:05 PM
The Creator
Closing this as I haven't anything about it anymore.

12-27-2015 09:42 PM
Ancient Member
Yes, I can confirm I haven't seen this problem in the last versions.

+ Reply